Iată un cuvânt extrem de vehiculat: libertatea. Dar ce este ea de fapt?
O considerăm ca fiind ceva normal, parte din viața de zi cu zi. Abia atunci când nu o avem, îi simțim acut lipsa. Și aici vorbesc de orice fel de libertate, de la lipsa controlului asupra propriului program în decursul unei zile, până la cazuri cu adevarat grave.
Culmea, deși absolut toată lumea este conștientă de importanța de a fi liber, foarte puțini știu să-și folosească libertatea. Sau, mai bine zis, să se bucure de ea.
Tu când te-ai simțit ultima dată liber cu adevărat? Reflectează puțin.
Ce ai ales atunci? Ai făcut ceea ce ți-ai dorit sau ceea ce se presupune că trebuia să faci?
Știi de ce iubim cu toții vacanțele? Pentru că te trezești dimineața și nu trebuie să faci nimic. ALEGI ce să faci. Ai o multitudine de opțiuni: poate că vrei să vezi un răsărit de soare la mare. Și o să te trezești la ora 5 am deși în restul anului urăști să te trezesti devreme pentru job.
Suma alegerilor pe care le poți face la un moment dat îți determină de fapt libertatea. Iată câteva exemple:
În cazurile de mai sus, alegerile sunt destul de limitate. Poți să te consideri liber?
Cu toate acestea, trăim într-o societate liberă, în care acest drept este respectat și garantat prin Constituție. Dar în același timp, avem libertatea de a nu fi liberi. Mulți aleg asta, voluntar sau involuntar. Ce-i drept, a fi liber vine cu anumite responsabilități. Vine cu asumarea propriilor decizii. Vine cu riscuri. Dar vine și cu recompense majore.
Astfel, suntem suma propriilor alegeri.
Libertatea individuală se măsoară în numărul alegerilor disponibile.
Dar cum putem fi mai liberi?
Există două variante:
În primul caz, îți recomand să vezi filmul The Hurricane cu Denzel Washington care ilustrează perfect cum îți poți găsi libertatea într-un sistem dat, asupra căruia nu ai niciun control. Următorul citat definește însăși esența filmului:
It came to me as kind of a revelation…
that my own freedom lay in not wanting…
or needing anything of which they could deprive me.
If punishment consisted of being locked in your cell,
then by simply choosing to never leave my cell,
I deprived them of that weapon.
I would not work in their shops. I would not eat their food. I began to study.
Recomand totuși să nu se meargă pe această variantă decât în situații cu adevărat problematice.
Mult mai bine este să ne schimbăm cadrul în care am evoluat până acum.
O alegere nu este altceva decât o decizie. Pentru a produce efecte, decizia trebuie neapărat pusă în practică, altfel nu are nicio valoare. Iar orice decizie presupune un preț de plată.
Rolul tău este să identifici decizia care te salvează dintr-o situație nedorită, să evaluezi riscurile și prețul, apoi să o pui în practică sau nu. Revenind la exemplele de mai sus:
Toate deciziile se bazează pe valorile personale, despre care voi vorbi într-un alt articol.
Până atunci, nu uita un lucru. Ești singurul / singura care își stabilește limitele libertății. Și singurul care poate decide pentru propria viață. Începe să faci alegerile de astăzi, timpul este o resursă limitată.