Adu-ti aminte de ultima data cand te-ai simtit neajutorat sau cand stresul ti-a facut inima sa bubuie in piept.
Stii tu, draga cititorule, cata putere ai de fapt? Din momentul in care ne nastem oameni pe acest pamant, avem acces la o fenomenala sursa de energie care ne apartine 100% si care nu se consuma niciodata, indiferent de varsta, educatie, pozitie sociala si mai stiu eu ce.
Poate cel mai bun exemplu cunoscut este cel al lui Steve Jobs. Iti recomand sa vezi filmul “Steve Jobs” din 2015 – http://www.imdb.com/title/tt2080374/
Nu pentru ca ar fi un film bun, nu pentru ca as avea eu vreo afinitate deosebita pentru Apple, ci pentru ca reuseste sa portretizeze foarte bine forta interioara a lui Steve.
Astfel de motor interior avem fiecare dintre noi.
Eu numesc asta putere personala. Ea sta la baza tuturor lucrurilor pe care le facem in viata. E coloana vertebrala ce strabate si sustine toate activitatile noastre. Poate fi un asemenea unui foc viu, care radiaza caldura si lumina sau poate mocni aproape stinsa.
Puterea personala este absolut indispensabila si cu toate acestea putini oameni sunt constienti de ea si o folosesc. Daca vrei sa ai success insa, va trebui sa inveti sa o stapanesti.
Te voi invata o tehnica simpla pentru a constientiza si mai apoi a-ti folosi puterea personala. Aceeasi tehnica o folosesc eu insumi si o predau clientilor mei, cu rezultate foarte bune.
In primul rand, tine minte un lucru important. Aceasta putere este a ta, nu ti-o poate lua nimeni si nimic. Chiar atunci cand simti ca esti in situatii fara iesire, ea este acolo. Este precum mintea ta: orice ti s-ar intampla, ramane a ta, proprietate personala. Insa tu decizi cum vreo sa o folosesti sau daca preferi sa o cedezi. Cedarea se face in multe feluri: o poti ceda unei situatii sau unei / unor persoane. Sau pur si simplu o lasi sa se piarda atunci cand esti resemnat.
Atentie: resemnarea nu este acelasi lucru cu acceptarea! O sa-ti vorbesc despre asta intr-un alt articol.
Nu mai este cazul sa iti spun, daca cedezi puterea personala, ai ales calea cea mai sigura catre o viata mediocra, departe de implinirea pe care stiu ca ti-o doresti.
Asadar, sa trecem la treaba.
Fii atent pe parcursul unei zile si observa-ti gandurile. Ti se intampla deseori sa gandesti sau sa rostesti propozitii de forma:
Daca predomina astfel de idei, inseamna ca esti centrat pe exterior. Lasi evenimentele din exterior sa iti modeleze actiunile, ca o frunza in bataia vantului. Daca e soare, frunza va fi fericita si la caldurica. Dar cand e furtuna, se va rupe si se va usca.
Centrarea pe exterior reprezinta o forma de cedare a puterii personale. Astfel ajungi neajutorat, scapi de responsabilitati, dar si de o rezolvare constructiva a situatiilor care-ti dau batai de cap. Mereu este altcineva responsabil pentru evenimentele din viata ta. Parintii ca te-au crescut asa, prietenii ca nu te sustin, scoala ca nu te-a pregatit suficient, colegii de munca pentru ca nu-ti ofera ajutorul dorit, iubitul sau iubita ca nu te inteleg si lista poate continua la infinit.
Atentie: atata vreme cat “cineva” sau “ceva” va fi responsabil pentru ceea ce ti se intampla, puterea ta personala este zero. Esti reactiv. Pe aceasta cale nu vei iesi din circumstantele respective.
Acum, daca ai ganduri de forma:
Felicitari! Inseamna ca esti centrat pe interior. Centrarea pe interior activeaza puterea personala. Este si ceea ce se numeste proactivitate, doar ca de multe ori sensul acestui cuvant este tratat superficial sau inteles doar in parte. Proactivitatea nu inseamna sa te arunci cu capul inainte sa faci lucruri, este in primul rand o stare a ta interna, un potential nelimitat pe care-l ai si care se reflecta si in exterior.
Cand esti proactiv nu inseamna ca ai scapat de situatiile dificile. Se diminueaza insa frecventa cu care apar, precum si abordarea lor. Recunosti ca ai puterea de a “face ceva”. Nu mai astepti ca altcineva sa rezolve in locul tau. Mergi inainte. Iei decizii. Evoluezi, cresti si inveti din greseli.
Asumarea responsabilitatii este primul pas catre schimbarea unei situatii nefavorabile. Cine este mai interesat de a o schimba daca este nefavorabila pentru tine? Tu sau restul planetei? Asadar, esti direct interesat. Iar prin activarea puterii interioare, ai acces si la modalitatea de a realiza asta in practica.
Daca ti-ai facut testul de mai sus si esti centrat pe exterior, ar fi bine sa incepi cat mai repede procedura de tranzitie. Fiecare zi pe care-o petreci in zona reactivitatii te opreste din drumul tau. Nu este usor, presupune iesirea din zona de confort, insa rezultatele merita tot efortul.
Asadar:
Si hai sa iti mai zic ceva. Un fel de bonus.
Mintea este extraordinar de receptiva la postura corpului. Daca adopti un body language de tipul “eu pot”, “eu sunt sigur pe mine”, jumatate din batalie e castigata.
Uite un mic exercitiu pentru tine:
Inainte de o situatie stresanta, un telefon dificil sau o sedinta importanta, intinde-te cat poti de mult, de cateva ori. Bombeaza pieptul inainte, mainile intinse si usor in spate ca la stretching. Vei simti cum iti creste increderea in tine si cum abordezi situatia mai linistit si mai stapan pe tine.